Mjesec borbe protiv ovisnosti – od 15. studenog do 15. prosinca- KLA Križevci i KLA Sveti Ivan Žabno

U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Naglasak se stavlja na promicanje nepijenja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti.

Prekomjerno pijenje alkohola u jednoj prigodi ili tijekom vremena može ozbiljno narušiti zdravlje, povezuje se s više od 200 bolesti i stanja, te od štetnog djelovanja alkohola nije zapravo pošteđen niti jedan organ. 

Pijenje alkohola je ukorijenjeno u našu kulturu i često je nezaobilazni dio proslava i društvenih okupljanja u kojima predstavlja simbol slavlja. Često se pijenje alkohola smatra  prihvatljivim ponašanjem i dijelom odrastanja mladih.

Klub liječenih alkoholičara Križevci djeluje od 1974. godine te je ove godine obilježena 45-ta obljetnica postojanja. 

“Klub trenutno broji 30-tak članova, .od čega 23 apstinenata i 7 članova obitelji. Među članovima je 13 muških i 9 ženskih članova. Redovito se .sastajemo utorkom od 18 do 19.30, a tijekom cijele godine imamo puno aktivnosti: obilježavanje Dana klubova Hrvatske 1. travnja, sportski susreti,  Večeri pučke poezije, Stvaralaštvom protiv ovisnosti, Kestenijada i drugo- ” kaže predsjednik Tihomir Horvat.

Posebno napominje da je potrebna podrška svih članova obitelji jer ovisnost je bolest, 

Stručni djelatnici Kluba liječenih alkoholičara Križevci su prvostupnica sestrinstvaZlatica Nemec i prof. Milan Čapalija. Njihov  rad podrška je članovima kako bi im se pomoglo u svakom trenutku kad se osjeti da ima potrebe.

“Redovitim dolascima na sastanke i edukacijama možemo dati još veći doprinos oporavku 

od bolesti ovisnosti” – kaže stručni djelatnici. 

Nataša Sokač Habijanec, mag. socijalnog rada nešto više od godinu dana radi u KLA nakon svog stručnog osposobljavanja i nastoji se također angažirati u zajednici i pomoći članovima. 

KLA Sveti Ivan Žabno

U Svetom Ivanu Žabnu također radi Klub liječenih alkoholičara kojemu je stručna djelatnica medicinska sestra Dolores Novak:

“Klub u Svetom Ivanu Žabnu osnovan je 2002. godine , kontinuriano radi 17 godina . Imamo 5 – 10 članova. Klub radi po principu obiteljske terapije kao i svi klubovi u Hrvatskoj, ali uglavnom imamo članove samce, neoženjene, bez obitelji. Održavamo sastanke utorkom u 18 sati” – kaže Dolores Novak.

O radu klubova liječenih alkoholičara možete slušati u emisiji “Bolja strana humanost”, u utorak, 10. prosinca od 13.30. (J.I.)