Križevački pjevači pripremaju se za nastup u spomen na počasnog građanina, maestra Vladimira Kranjčevića

Križevački pjevači, udruženi od nekolicine članova iz Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” i pjevača križevačke katedrale ovih dana dio su velikog zbora sastavljenog od čak sedamdesetak pjevača koji će uskoro zapjevati u spomen na počasnog građanina grada Križevaca, velikog glazbenog pedagoga i dirigenta, maestra Vladimira Kranjčevića.
Na inicijativu glazbenika Ozrena Bogdanovića i članova Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” iz generacije 1974.-1987. kada ih je vodio maestro Kranjčević obnovit će monumentalno djelo za zbor a cappella Stevana Stojanovića Mokranjca “Liturgija sv. Ivana Zlatoustog”. 


Kako se ovo djelo može izvoditi koncertno, ali i bogoslužbeno prema obredu bizantske, istočne crkve, odlučeno je da će se najprije izvesti crkveno jer je maestro Kranjčević zavolio istočnu liturgiju slušajući ju baš u križevačkoj katedrali kad je kao dječak odlazio s bakom i djedom u posjet grkokatolicima. Dodajmo ovome da “Goranovci” Kranjčevićeve generacije u periodu kada ih je on vodio izveli ovo djelo što cijelo, a što u ulomcima stotinjak puta izvodivši ga sve do slavne turneje u Sjevernoj Koreji. Ujedno će na taj način ova liturgija biti svojevrsna misa zadušnica za dirigenta Kranjčevića (9.2.2020.-9.2.2023.).


Izvedba će biti večer uoči treće obljetnice njegove smrti, u srijedu 8. veljače u 20 sati u bazilici Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.