Bliži se kraju projekt “Savjetovalište Crvenog križa”

„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Križevci usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promoviranju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti. Započeo je 31.03.2022. i traje do 30.09.2023. godine. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Glavne aktivnosti su organiziranje grupnih i individualnih savjetovanja, zimske i ljetne škole za odrasle, izdavanje brošure i letaka te provođenje raznih aktivnosti usmjerenih očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. 

Škole za odrasle organiziraju se izvan mjesta djelovanja prijavitelja ovog projekta kako bi se osobama koje sudjeluju u školama osiguralo nesmetano sudjelovanje u organiziranim edukacijama na način da im se omogući malo odmaka od njihove svakodnevnice. Do sada su održane dvije zimske škole i jedna ljetna, a u rujnu ove godine održat će se i druga ljetna škola. 

Jedan od ciljeva ovog projekta je i kroz druženje i zajedništvo motivirati osobe da se povežu i otvore jedni drugima te se kroz razgovor lakše nose sa situacijom u kojoj se nalaze. 

Osim grupnih savjetovanja, koja su održana u edukativnom obliku, sudionici mogu sudjelovati i u individualnim savjetovanjima ukoliko imaju potrebe raspraviti o nekoj situaciji s predavačima. 

U projekt je do sada bilo uključeno preko 150 osoba različite životne dobi koje su sudjelovale u grupnim i individualnim savjetovanjima te ostalim aktivnostima organiziranim kroz projekt. Savjetovanja provode četiri liječnice te dvije osobe educirane za pružanje psihosocijalne podrške. 

Osobe koje su sudjelovale u organiziranim školama za odrasle izjasnile su se kako su im ove škole bile višestruko korisne budući da su naučili neke osnovne smjernice o očuvanju svog zdravlja, ali kroz druženje i komunikaciju s drugim sudionicima stekli su nova poznanstva i uspjeli se opustiti od svakodnevnog stresa što pozitivno utječe na njihovo zdravlje. 

Kroz cjelokupno trajanje projekta naglasak svih tema bio je na edukaciji i prevenciji kao ključnom faktoru očuvanja zdravlja. Redovitim preventivnim pregledima uspijevamo biti korak ispred bolesti i učiniti samo liječenje uspješnijim. 

Preventivni pregledi koji se, ovisno o dobi, preporučaju su: kod žena pregled dojki i mamografija budući da je rak dojke jedan od najčešćih oblika tumora kod žena. Kod muškaraca je pregled prostate jedan od važnijih preventivnih pregleda, dok je za oba spola važna kontrola krvnog tlaka, razine šećera u krvi, oftalmološki pregledi, pregledi kože, ali i redoviti sistematski pregledi. 

U svrhu povećanja svijesti građana o važnosti prevencije savjetujemo građane da se odazovu pozivima na preventivne zdravstvene preglede za koje prime poziv, ali i redovno rade  ostale preglede s ciljem očuvanja zdravlja.