U Srednjoj gospodarskoj školi Križevci predstavljen projekt Nefertiti

Nakon pet izuzetno uspješnih demonstracija, u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima jučer je održan šesti demonstracijski događaj, posljednji u ovogodišnjoj kampanji pod nazivom “Higijena i njega papaka u goveda”. Demonstracija je održana u okviru projekta Nefertiti koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.
U Hrvatskoj ne postoji praktično iskustvo u proizvodnom sustavu tova na paši, a potencijal je ogroman. Najbolji praktičari u upravljanju mesnim pašnim govedarstvom i primjeri na njihovim farmama mogu biti značajna motivacija za postojeće i potencijalne poljoprivrednike.
Pozdravne riječi prisutnima uputio je ravnatelj Srednje gospodarske škole Križevci Toni Svoboda, a zatim je rad škole i usmjerenja predstavio Zoran Vrhovec. O projektu Nefertiti i tematskoj mreži Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj govorio je mr.sc. Dario Zagorec, voditelj Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede. O temi “Modeli proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo” govorio je Damir Pejaković, a o “Higijeni i njezi papaka u goveda” Tomislav Mesić.

Nakon uvodnog dijela održan je praktični dio uz obilazak farme u Govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole. (J.I.)